Eski zamandan günümüze gelmiş güzel mi güzel lezzetli mi lezzetli kurabiye desem değil tatlı desem değil bildiğiniz içi dolu işte....
Biz yerli Kıbrıs insanı için tarif etmesi zor aslında içi dolu öyle muhteşem bir şey ki kurabiye yanında çok sönük kalıyor bu nedenle kurabiye diyemeyiz biz bu güzelliğe belki un tatlısı desek ama bilemiyorum. Tatlılar bölümünde Kıbrıs tatlısı yada Kıbrıs kurabiyesi gibi ayrı bir kategori de yer almalı bence. Böyle saf göründüğüne de bakmayın çok zahmetli çok emek gerektiren bir iş onu yapması. Öyle her tarifini alanda beceremez yapmasını; en güzelini, elleri hamur kokan tabiri yerindeyse Kıbrıs yerlisi eski zaman insanı ev hanımlarıdır onun dilinden anlayan. Yerli ve yemek kültürümüze meraklı bir genç ev hanımı olarak ben bile yanaşamıyorum bu konuda büyüklerimizin yanına.
Gelelim bu muhteşem içi dolunun yapılışına şimdi yazacağım tarif bu olsa da bence büyüklerimizin gizleyip bize söylemedikleri bir sır var yaptıkları içi dolularda diye düşünüyorum. Kıbrıslı hamarat teyzelerim yazımı okumaktaysanız ve sırrınızı benimle paylaşmak isterseniz mailim her zaman size açık söz veriyorum sırrınız sırrımızdır.
Hamur yoğurulmadan evvel bademlerin kabukları ıslatma yöntemiyle üstünden ayrılır biz Kıbrıslı ev hanımları bu işe badem ağartma diyoruz. Bademler ağartıldıktan sonra küçük küçük kesilmelidir. Kesilen bademlerin içine tarçın serpilir bazı ev hanımları çiçek suyunu hamura değil de bademin içine koymaktadır, Tercihe göre bademlerin içine şeker de eklenebilir. Hamur için 1paket un(kiloluk),1 bardak sıvı yağ,
1küçük sana,1bardakşeker,1yumurta akı,1 paket kabartma tozu
2-3 parmak çiçek suyu karıştırılır, hamur kulak memesi kıvamına gelene kadar yoğurulur eğer sert ise çiçek suyu ile yumuşatılır. Hamurdan toplar halinde parçalar koparılarak ortası açılır ve hazırlanan badem karışımı içine konarak şekil verilir. Şekil verilerek tepsiye dizilen içi dolular 150 derece de ısıtılmış fırında pişirilir üstü kızarmadan fırından çıkarılması gereken içi doluların soğuduktan sonra üzerine çiçek suyu serpilerek üzerine pudra şekeri serpilir.
Geriye bu güzelim lezzeti tatmak kalıyor....
Güzel Kıbrıs'ımın güzel Lefkoşa'sından, yazımı okuyup benimle bu güzellikleri paylaşan herkese selam olsun...
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder