28 Mayıs 2016 Cumartesi

Çakıstez,Yeşil kırma zeytin





                 Kıbrıs'tan kucak dolusu sevgilerle,


 
 
Kıbrıs'ımızın yeşil altını ,damak tadımıızı anlatan hem sağlık ,hemde  lezzet bakımından harika bir besin.Çakıstes zeytinler henüz yeşilken toplanarak hazırlanan bir besin,yeşil halde toplanan zeytinler taş yardımıyla kırılıyor adıda bundan dolayı çakıstez oluyor.Kıbrıs'tan yolu geçenler bilir bizim dilimizde çakıstez gibi ezmek diye bir deyim var.Yeşil zeytinler tek tek kırıldıktan sonra içindeki acı tadın çıkarılması maksadıyla üç gece boyunca suda bekletilir her gece suları değiştirilen zeytinler daha sonra yıkanarak tuzlanmaya hazır hale gelir.Kıbrıs halkı eskiden tuzlayacağı zeytinleri saklamak için yine bizim halk dilimizle adlandırdığımız 'sarı bidon' ları yani plastik kavanozları kullanıyorlardı.
Bilimsel olarak yapılan çalışmalarda, tuzun plastik içinde uzun süre saklanması tuzun yapısı gereği plastikteki zararlı maddeleri açığa çıkardığı ve uzun süreli kullanımlarda sağlık açısından tehlike arz edeceğini göstermiştir.Bu nedenle halkımız artık cam kavanozları tercih etmektedir.
Yinede sarı bidon alışkanlığından vazgeçemeyen vatandaşlar zaten uzun süreli çakıstes saklayamadıklarını çünkü ne kadar çok olursa olsun hepsini kısa zamanda tükettiklerini savunmaktadırlar.Yeşil zeytinler, üç avuç zeytine bir avuç kalın tuz yani salamuralık tuz eklenerek kavanozlara doldurulurlar. Bazı evhanımları kavanozun içine zeytinlerin üstünü örtecek kadar su koyarak enüstüne ayıkladıkları sarımsakları ve iki limonu sekiz parçaya bölerek zeytinlerin üstüne yerleştirip üzerine halis zeytinyağı ekleyip dinlenmeye bırakırlar.Bazı evhanımları ise bunun gerekli olmadığını savunarak zeytinlerini sadece zeytinlerini sadece tuzlayıp kavanozda dinlenmeye bırakırlar.Ortalama üç gün içinde tuz eriyecek ve zeytinler yenilmeye hazır hale gelecektir.
 
Kahvaltılarımızın ve meze sofralarımızın vazgeçilmez lezzeti çakıstesimiz sofraya gelmeden servis edileceği tabağa kavanozlardan çıkarılıp yerleştirilir. Ayıklanmıs ve dilimlenmiş sarımsak ve yine Kıbrıs 'a özgü golyandro bitkisinin tohumu eklendikten sonra halis zeytinyağı da üstünden serpilmek suretiyle ikram edilir.
 
  Diyet yapanlar siyah zeytin yerine yeşil zeytini tercih etmektedirler.Yeşil zeytin henüz ağaçtaki yağlanma sürecini tamamlayamadan toplandığı için uzmanlar beş adet yeşil zeytinin bir adet siyah zeytine eşit geldiğini içerdikleri yağ muhteviyatından dolayı kabul etmektedirler.
 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder