27 Mayıs 2016 Cuma
Ceviz Macunu
Biz Kıbrıs'lılar yılın bugünlerini hayli yoğun geçiriyoruz.Taze yeşil cevizden yapılan vazgeçilmez ikramlığımız ceviz macunu yapma hazırlığına giren evhanımları yaklaşık iki haftalık bir sürecte günlerinin bir kısmını bu işe ayırmak zorundadır.Bu meşakkatli iş onlar için bir gurur kaynağıdır aslında, kültürümüze yerleşmiş ve bizimle özdeşleşmiş ceviz macununun el yapımı olarak evlerinde bulundurmak ve üst düzey misafirlere ağırlamaktan gurur duyarlar.Çünkü çok sabır ve emeklerinin karşılığında bu harika tat ceviz macununu üretmişlerdir.Bayağı zor ve emek gerektiren meşakkatli bir iş olduğundan Kıbrıs kökeninden gelmeyen insanlar ceviz macununu 'Kıbrıs'lı ev hanımlarının toptan kafayı yediklerine kanaat getirten besin ' olarak nitelemektedirler.
Cevizler henüz yeşil ve tazeyken toplanır ,macun yapılacak tazelikte olup olmadığı iğne yardımıyla kontrol edilir .İğne cevizin içinden geçebiliyorsa uygundur.Uygun olan cevızlerın öncelikle üst kabukları soyulur ve esas meşakket burada başlar.Ceviz soyan insanların ellerinde eldiven bile taksalar uzun süre gideremeyecekleri siyah lekeler kalmaktadır.bu lekeler ancak ortalama iki hafta kadar bir zaman sonra kendiliğinden düzelecektir.Ayıklanan cevizler 7 gün suda bekletilerek 100 ceviz e 2 avuç sönmemiş kireç ekleyerek cevizlerin katılaşıp dayanıklı olması sağlanır.Bir gece kireç te bekleyen cevizler kaynamaya hazırdır.Kireçlenen cevizler yıkandıktan sonra üstünü örtecek kadar su ilavesıyle bir taşım kaynatıldıktan sonra üzerine bir limon suyu sıkılarak soğumaya bırakılır bu işlem aynı gün iki kez tekrarlanır.Soğuyan cevizlerin herbirinin içine üst tarafından ağartılmış badem yanından ise karanfil yerleştirilirek tencereye dizilir ,dizme işlemi bittikten sonra üstünü örtecek kadar şeker konulan cevizler bir gece buzdolabında bekletilir.
Sabah cevizlerin şekeri erimiş ve kaynamaya hazır hale gelmiştir.Cevizleri biraz kaynatıp soğuması bekletildikten sonra içine tekrar limon sıkılarak şerbet koyulaşıncaya kadar kanatılmalıdır.
Kaynayıp soğuyan cevizler artık yenilmeye hazırdır.
Kıbrıs'ın en prestijli ikramlığı ceviz macunu yukarıdaki meşakkatli süreçten geçtikten sonra
özellikle çok önem verilen misafirlere ufacık macun tabakların içinde ufacık çatallarla soğuk su eşliğinde ikram edilir.Yeni evli bir gelinin mutfağında olmazsa olmazlardandır macun tabağı.
Kaydol:
Kayıt Yorumları (Atom)
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder