17 Ekim 2016 Pazartesi

Molehiya




                                   Kıbrıs mutfağının en sevilen yemeğidir molehiya.Bu fikir sadece bana ait değil yediden yetmişe bütün Kıbrıs'lılar hatta ve hatta muhliye molohiya ve benzeri isimler takan molehiya tatmış yabancılarda benimle aynı fikirde.O kadar lezzetli bir bitki ki bu satırları yazarken bile kalkıp pişirmemek için kendimi zor tutuyorum.Bir bitki bu kadar mı kıymetli ve lezzetli olur.Kıbrıs'tan uzakta yaşayan gurbette olanların özlemini çektiği yemektir o....molehiya hasreti çekip de yazımı okuyanların affına sığınırken molehiyasız yaşanmaz diyorum.

                                 Molehiya yemeği adını bitkisinden almıştır.Molehiya bitkisi ülkemizin her bölgesinde yetiştirilen hergün sulama gerektiren yani suyu seven bir bitkidir.Yaz bitkisi olduğundan dolayı tohumları Mayıs ayında ekilip Haziran ayında bitkinin boyu ortalama olarak 40-45cm civarına ulaşınca  hasat edilen molehiya bitkisi Ağustos ayının sonlarına kadar yetiştirilir.

                                Boyu 40-45 cm e gelen molehiya bitkisi kesilerek demetler haline getirilir.
Demetler haline getirilen molehiya pazarlarda ve marketlerde satışa sunulmaktadır.Molehiya demetini alan Kıbrıslı ev hanımı molehiya bitkisinin yapraklarını ayıklamak üzere evinin yoluna koyulur.Genellikle komşularına kahve ikram etmek suretiyle komşulardan ve eş dosttan yardım alınarak molehiyanın yaprakları ayıklanır.Özellikle yaz geceleri Kıbrıs'lı ev hanımları mahallece toplanıp balkon ve bahçelerde hatta kapı önlerinde molehiya ayıklama etkinliği yapmaktadırlar.Molehiya ayıklama etkinliğinde konu komşu bir evde toplanılır kahveler içilir fallar bakılır molehiyalar ayıklanır bitince de sapları hayvanı olanlara yem olarak verilmek üzere toplanır.

                              Ayıklanan molehiyalar güneş görmeyecek hijyenik bir odada serilerek kurutmaya bırakılır.Ortalama olarak 4 yada 5 günde kuruyan molehiya yapraklarının kurumuş olma ölçüsünü Kıbrıs'lı ev hanımları 'eline aldığında hışır hışır ederse kurumuştur.'sözü ile belirlemiştir.Kuruyan molehiyalar bir bez torbanın içerisine doldurularak güneşli günlerde güneşlendirmek suretiyle serin ve kuru bir yerde muhafaza edilmelidir.Molehiyanın kışta bulunmamasından dolayı kurutularak saklanan molehiyanın yaz aylarında tazesşde pişirilmektedir.Kıbrıs yerlisi olarak ben yerli bir Kıbrıs'lının kurumuş molehiyayı tazesine tercih ettiğine eminim.

                            Pişirme aşamasına gelince kurumuş molehiyalardan pişirilecek kadarı yıkanması için suda bekletilir.Bu arada tencere ye varsa kuyruk yağı ile sıvı yağ ve isteğe göre et yada tavuk konularak kızartılır.Kızaran etin üzerine küp kesilmiş soğan sarımsak ilave edilir üzerine küp kesilmiş domates ilave edildikten sonra bolca limon sıkılır limonlar sulu ise 4-5 tane yeterlidir.Limon ilavesinden sonra biraz su ilavesi yapılır.Suda bekletilen molehiyaların dört beş kere suyu değiştirilip yıkandıktan sonra kötü sürprüzlere maruz kalmamak için tiftik tiftik ayıklanır çünkü molehiye bitkisi saç ve tüy çeken bir bitkidir ve bu nedenle kuruyacağı ortam hijyenine dikkat edilmelidir.Molehiyalar da tencereye ilave edildikten sonra üstünü örtecek kadar su ilavesiyle pişmeye bırakılır.

                          İşin en can alıcı noktası da burasıdır.Pişme ile yenme arasındaki zamanı beklemek işin en zor tarafıdır sanırım.Yanında salatalık turşusu ,biber,biber turşusu ile ikram edilebilir.


Güzel Kıbrıs , yaşasın molehiya...

                           

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder