8 Haziran 2016 Çarşamba

Pasdelli

 
Kıbrıs'ımızın eşsiz atıştırmalıklarından biriyle daha karşınızdayım.Pastelli bizim bölgemizde yetişen harnup ağaçlarımızdan toplanan harnupların pekmeziyle yapılan tatlı bir atıştırmalıktır.
Pekmez ateş üstünde konsantre bir hal alıncaya kadar kaynatılır.Konsantre bir hal alıncaya kadar kaynatılan pekmez soğuyunca katı bir hal alacak ve pastelli basit haliyle hazır hale gelecektir.Bu nedenle pastellilerimiz katılaşmadan önce şekil verilir ve ağartılmış susam serpilerek susamlı pastellilerimiz hazır hale getirilir.İsteğe göre içibe bal yada badem yada herikisi birden içine karıştırılabilir.Harnup ağaçları yetiştirlimesi bakımından Kıbrıs iklimine uygundur ve genellikle Kıbrıs'ta doğal olarak yetişirler.Yetiştirilmesi bakımından bölgemize uygun olan harnup ağacını bazı insanlar evlerini yada arsalarını çevrelemek içinde yetiştirirler Tamamen doğal olarak yetişen  harnup ağaçlarının meyvesinin, demir artırıcı özelliğinden tutunda ağız aftlarına ve burada sayamayacağım birçok hastalığa faydası olduğu yapılan bilimsel çalışmalarla da kanıtlanmıştır.Pastelli, harnup pekmezinin doğallığı ve iyileştirici özelliğinden ayrıca şeker ilavesiz oluşundan dolayı mükemmel bir ara öğün atıştırmasıdır.Yapısı gereği biraz sert olduğundan diş problemleri yaşayan insanların pastelli tüketirken biraz dikkatli olmalarını önermekteyim.Kıbrıs'a turist olarak gelenlerin geri dönüşte evlerine götürebilecekleri ,taşıması kolay ve yer kaplamayan eşsiz bir lezzet olduğunu düşünmekteyim.Harnup pekmezi genellikle Ozanköy yöremizde yapılmakta olsada Pastellimiz Kıbrıs'ımıza ait yiyecekler satan tüm yerlerde ve pazarlarda bulunmaktadır.
 
 
Başka bir Kıbrıs lezzetinde ,güzelliğinde buluşmak ümidiyle,
 
 
 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder