Kıbrıs tatlısı denildimi hemen akla ekmek kadayıfı gelir.Bayramların ,özel günlerin, vazgeçilmeyen eşsiz bir lezzetidir.Genellikle soğuk yenilen bir tatlıdır.Kış mevsimlerinde üzerine kaymak ,yazmevsimlerinde ise üzerine vanilyalı dondurma koymak suretiyle ikram edilir.
Kıbrıs'ta Kıbrıs yemekleri yapan bir ziyafet sofrasındaysanız tatlı olarak genellikle ekmek kadayıfı ikram edilir.
Ekmek kadayıfının ekmek hamuru Kıbrıs'da seçkin ekmek fırınları tarafından hazırlanmaktadır.Her fırından ekmek kadayıfı ekmeği alınmaz.Kendine güvenmeyen ve bu işin sırrını bilmeyen fırıncılarda ekmek kadayıfı ekmeğini ürünlerinde bulundurmazlar.Bazı ev hanımlarımız ekmek kadayıfı ekmeğinin hamurunu kendileri yapıyor ve tariflerini internet ortamında paylaşıyor olsalarda ben henüz seçkin fırıncılarımızın hazırladığı ekmek kadayıfının başarısını yakalayana rastlamış değilim.
Yuvarlak olarak hazırlanan ekmek özel tekniklerle kurutulur.Kurutulan ekmek genellikle bir hafta içerisinde tüketilmelidir.Günün menüsünde ekmek kadayıfı olan mutfaklarda ekmek kadayıfını yapacak kişi önce fırından yada marketten ekmeklerini alarak işe koyulur.
Ekmek kadayıfı ekmekleri iki boy olarak satışa sunulmaktadır küçük olanı sekiz büyük olanı onaltı kişiliktir.Büyük boy ekmek kadayıfı almışsanız öncelikle bir tencereye yedi bardak su 5 bardak da şeker koyarak şerbetini hazırlamaya başlarsınız.Şerbet kaynamaya başlayınce içine yarım limon suyu ve çiçek suyu konulur.Lezzetli bir ekmek kadayıfının püf noktasıda çiçek suyudur.Şerbet hazırlanırken kadayıf ekmeğine su az miktarda çiçek suyu serpilerek ıslatılır.Yaklaşık 500 gramlık bizim deyimimiz ile' nor' başka bir deyimle lor peyniri ayrı bir yerde içine badem kesilerek ve ağız tadına göre şeker katılarak çatalla ezip karıştırılır.
Hazırlanan iç harcı ıslatılan ekmeğin bir katına eşit miktarda yayılır ve diğer katı üzerine kapatılır.Şerbet sıcakken kepçe yardımıyla hazırlanan ekmeğin üzerine gezdirilir.Tepsinin içinde fazla kalan şerbet bir yemek kaşığı yardımıyla ekmeğin üstüne yedirilir.Bazı insanlar yedirme işlemini kısık ateşte ocağın üstünde yapmaktadır.Soğuduktan sonra buzdolabında 2 yada 3 saat dinlendirilir.Daha öncede belirttiğim üzere üstüne mevsimine yada ağız tadına göre kaymak yada dondurma konarak servis edilir.
Ekmek kadayıfı kadar tatlı ,lezzetli ve güzel günler geçirmeniz dileğiyle...
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder