12 Haziran 2016 Pazar

Babutsa

 
Kıbrıs'ımın saymakla bitmeycek güzelliklerinden babutsa meyvesiyle karşınızdayım bugün.Sıcakların başgöstermeye başladığı bir günde henüz meyveleri olgunlaşmamış olsada aklımızdan çıkmayan hemen olsalarda yesek dediğimiz babutsamız.Kabuğundaki dikenleriyle trip atan tek meyve.Babutsa kaktüs türü bir bitkinin meyvesidir.Akdeniz' de dolayısıyla da ülkemizde bolca yetişen babutsaya Türkiye'nin Akdeniz ve Ege bölgelerindede rastlanmaktadır. Türkiye halkı babutsayı mısır inciri yada dikenli incir olarak adlandırır.Kıbrıs'ımızla özdeşleşen bu meyveyi Kıbrısımızın nazlı güzel kadınlarıyla da özdeşleştirmekteyim.Güzel ve nazlı bir Kıbrıs kadının tribine benzer kabuğundaki dikenler.Sadece dikenine katlanan insanlar görebilir içlerindeki güzelliği, çekirdekli olsada meyvesi bilen bilir bu eşsiz lezzeti.Eşsiz lezzetinin yanında pek çok faydası bulunmaktadır babutsanın.Sindirim sistemine fayda sağladığı yapılan araştırmalar sonucu kanıtlanmıştır ancak yerken abartılmamalı ve üstünden su içilmemelidir.Babutsalar genellikle Temmuz ayında olgunlaşıp toplanmaktadır.Kaktüs bitkisi çok dikenli bir bitki olduğundan babutsaları toplamak da deyim yerindeyse her babayiğidin harcı değildir aslında.Bu nedenle babutsa lezzetinden vazgeçemeyen halk babutsaları kolay toplayabilmek için  ucunda bardak gibi bir yapı olan uzun sopalar üretmiştirler.Genellikle boyu çok uzun olan babutsa toplama değnekleri toplayıcı tarafından babautsanın olduğu yere doğru uzatılarak, meyvenin değneğin ucundaki ağzı keskin bardağa girmesiyle tek tek koparılır.Toplandıktan sonra ayıklanması da bir o kadar zahmetlidir.Çatal bıçak yardımıyla ayıklanan babutsalar buzdolabında soğuyana kadar beklerler.Temmuz ve Ağustos sıcaklarında serinlemek için eşsiz bir lezzet olan babutsanın lezzetinin toplanıp ayıklanmasına gereken emeğe değecek kadar eşsiz olduğunu söylemeden edemem.Köy yerlerinde daha çok rastlanan babutsayı bazı insanlar ek gelir olarak görmektedir.Babutsanın toplayıp ayıklanmasında profesyönel olan insanlar bu eşsiz lezzettti 2 yada 3 aylığına olsada gelir kapısı olarak görmektedirler.Profesyönelce toplayıp ayıkladıkları babutsaları pazarlarda yada marketlerde ,toplama ve ayıklama zahmetine katlanmak istemeyen ama bu eşsiz lezzetten de vazgeçemeyen insanların satışına sunarlar.
 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder