26 Ekim 2016 Çarşamba

Kaymakyağlı Katmer



  Akdeniz'in incisi Kıbrıs'ımda her şey başkadır da kaymak yağlı katmeri bir başkadır.

İki türlüsü vardır kaymak yağlı katmerin, ya saç da pişirilir saç katmeri olur yada fırınlandıktan sonra şerbetlenerek sini katmeri..
               Günümüzde kaymak yada kaymak yağı bulmak biraz zor olmakta, tabi ki marketlerde pakete girmiş kaymak yada kaymak yağına kolayca ulaşabilirsiniz de önemli olan hayvancılıkla uğraşan köylerimizden el yapımı kaymak bulmak. Özellikle süt zamanı köyden alınan el yapımı kaymakla yapmak gerekir kaymak yağlı katmeri.

               Öncelikle kaymakyağlı katmer asla yufkayla yapılmaz el yapımı açtığınız yufka ile yapılır.
Sini katmeri için de saç katmeri için de aynı hamuru kullanabilirsiniz.1 kg. una bir kahve fincanı sanayağı yarım çay kaşığı tuz ve aldığı kadar su koyarak oluşturacağınız hamur dinlenmeye bırakılır.Saç katmeri yapıyorsanız açtığınız bezeye kaymakyağı sürülüp tercihe göre şeker ilave edilebilir.zarf şeklinde katlanarak saçda pişirilir.Sini katmerinde hamuru dinlenirken iç malzemesini hazırlamanız gerekmektedir.Kaymakyağı toz şeker dövülmüş badem ve toz bahar karıştırılarak açılan yufkanın içine sürülerek rulo şeklinde sarılarak tepsiye yerleştirildikten sonra pişmeye bırakılır.Üstü kızarana kadar pişirilen katmere önceden 4 su bardağı su ve üç su bardağı şeker ile haırlanıp soğutulan şerbet idare edilir.Yerli bir Kıbrıs'lı tavsiyesi olarak soğuk olarak tüketmeniz lezzetine lezzet katacaktır.

          Sini katmeri gibi tatlı ve huzurlu bir gün geçirmeniz dileğiyle







          




Hiç yorum yok:

Yorum Gönder