1 Haziran 2016 Çarşamba

Kabak Çiçeği Dolması





                Bugün çiçekten dolmaya giden güzel bir yolculuğa çıkalım istedim.Kıbrıs mutfağının bu özel yemeğini kaleme almak ve bu lezzet hakkında yazmak beni oldukça heyecenlandırırken karnımıda çok acıktırdığını itiraf etmek zorundayım.

Balkabağı bitkisinin tan ağarma vakti açtığı çiçeklerle yapılır.En önemli püf noktası çiçeklerin sabah erken toplanıp vakit kaybetmeden dolmanın hazırlanmasıdır.Çiçekler sıcağa dayanıklı olmadığından dolayı güneş günümüzü ısıtırken çiçeklerin yaprakları buruşarak kapanır ve ne kadar isterseniz uğraşın içine malzeme konulamayacak hale gelir.

Genellikle Mart ayında ekilen balkabağı bitkisi bugünlerde çiçek vermeye başlamış ve yılın ilk dolmaları sofralarımızda yerini almaya başlamıştır.

Çiçek dolması yapmak isteyen ev hanımı, çiçekleri kapanmadan taze bulabilmek için sabahın erken saatlerinde evinden çıkarak belki manavdan ,belki balkabağı yetiştiricilerinden,belkide kendi bahçesinden toplayarak çiçeklerini hazır eder.Üstündeki yeşil tüylü yaprakları kopararak yıkadığı çiçekler dolma yapmak için hazırdır.Çiçekleri yıkama işlemi kapanmalarını biraz olsun geciktirebilir.Bu arada dolmanın içi hazırlanır. Pirinç ayıklanıp yıkanarak içine soğan, domates, nane,zeytinyaği,limon ,tuz ve istege göre baharat ilavesiyle dolmanın iç harcı hazırlanır.İç harcı çiçeklerin içine doldurularak yapraklar dürülür ve tencereye dizilir.Bazı evhanımları çiçek dolması tenceresine aynı harçtan biber dolması hazırlayarak çiçek ve biber dolmasını birlikte pişirir. Çiçek dolmasının bu şekilde yapıldığı kanaatinde olan hanımlara göre ' biberin kokusu dolmada çıkmalıdır.'Fakat bu tamamen isteğe bağlıdır.Çiçeklerin doldurulup tencereye dizilmesinin ardından dolmaların üstünü örtecek kadar su ve en üste çiçeklerin açılmasını önlemek için porselen yada seramik uygun boyutta tabak konulur .Tencerenin kapağı tam kapalı şekilde en kısık ateşte pişirilen dolma ılık hale geldikten sonra tencerenin üstüne genişçe bir tepsi kapatılıp ters çevrilmek suretiyle tepsiye alınır ve üzerine zeytinyağı limon karışımı gezdirilir.  

Özellikle yaz aylarında kurulan sofralarda aranan lezzet olan çiçek dolmasının tadına  Kıbrıs'ta  Kıbrıs yemekleri yapan işletmelerde bakabilirsiniz.

 Bir kere tadına baktığınızda bir daha vazgeçemeyeceğiniz bir lezzet olduğunu buradan ben size garanti ediyorum...

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder